Czy pójdzie jak po maśle?
Czy pójdzie jak po maśle?
Obecnie wiele osób szuka różnych, zdrowszych alternatyw wielu produktów spożywczych. Rynek towarów ekologicznych, „bio” i organicznych coraz prężniej się rozwija. Istnieje wiele fit zamienników znanego nam jedzenia bogatego w tłuszcze, białka i węglowodany. Ostatnio popularność zdobywa masło klarowane, znane również pod nazwą „ghee”. Zawiera ono nutę orzechowego zapachu i posmaku. Co stanowi jeden z jego potężnych walorów. Jest to bowiem coś odmiennego w porównaniu ze zwykłym masłem czy innymi tłuszczami. Nadaje się świetnie do smażenie, gdyż się ono nie pali. Tak samo stanowi też świetny zamiennik zwykłej kostki masła do pieczenia ciast i ciasteczek oraz do gotowania. Ma również właściwości prozdrowotne oraz jest bardzo wydajne, gdyż nie wsiąka w przygotowywaną żywność. Jak zrobić klarowane masło samemu w domu? Zastanawialiście się kiedyś nad tym?
Bułeczki maślane — to bułka z masłem
Aby misja się powiodła, potrzebować będziecie kilograma czystego, dobrej jakości masła, które zawiera co najmniej 82% tłuszczu. Należy je pokroić i wrzucić do garnka. Gdy zacznie się ono rozpuszczać, a następnie wrzeć, powinniśmy ściągnąć łyżką pianę, która uzbiera się na powierzchni. Później przelewamy złoty płyn bardzo ostrożnie do innego naczynia, gdyż na dnie również znajduje się biały osad, którego nie chcemy tak samo, jak piany. Jak zrobić masło klarowane już wiecie, a gdzie je przechowywać?
Ciepło i zimno – czyli zabawy kulinarne
Otóż masło klarowane można przechowywać zarówno w lodówce, jak i w temperaturze pokojowej, podobnie jak np. miód. Bez chłodziarki czas przydatności do spożycia ulega jednak skróceniu do 9 miesięcy. Natomiast w lodówce masło klarowane jest w stanie przetrwać na spokojnie miesięcy 14. To bardzo duża zaleta, że tłuszcz ten nie zjełczeje tak szybko, jak zwykłe masło i może być przechowywany bez chłodzenia go. Pytanie na dziś brzmiało — jak zrobić klarowane masło? Oby teraz wszystko było już na ten temat wiadome. Nie jest to przecież trudne. Powodzenia!
Najnowsze komentarze