Sprawdzamy, jakie właściwości zdrowotne posiada marchew

Warzywa to niezwykle istotny element każdej zbilansowanej diety. Wśród nich niezwykle ważne miejsce ma marchew. To nie tylko popularne warzywo, ale też ma ono szereg zastosowań i cennych właściwości. Dlatego też warto nieco się nad nim pochylić.

Marchewka może pochwalić się naprawdę sporą ilością cennych składników. Jest to warzywo zawierające mnóstwo przeciwutleniaczy, a także witamin. Mamy tu bowiem bogactwo witaminy A, całą paletę z grupy B, witaminę K i C, a także potas, magnez, fosfor, sód i wapń. Tym samym ta jakże bogata zawartość składników odżywczych przekłada się na nasze zdrowie.

Marchew właściwości zdrowotne

Tak jak przed momentem zostało to wspomniane marchew, ma szereg cennych składników, które mają nieocenione oddziaływanie na nasz organizm. Tym samym warto sprawdzić dokładnie, przy jakich problemach marchewka może nam pomóc. Jak zostało to wspomniane mamy tu multum antyoksydantów i tym samym jest to warzywo istotne z punktu widzenia profilaktyki antynowotworowej. Z kolei duże ilości witaminy A i luteiny mają zbawienny wpływ na wzrok. Marchewka może się też poszczycić ponadprzeciętną zawartością beta-karotenu, który ma korzystny wpływ na stan skóry i do tego ma również wpływ na odporność organizmu. Wymieniając korzystne dla zdrowia składniki w żadnym razie, nie można przeoczyć zawartych tam pektyn. Jest to naturalna pochodna błonnika pokarmowego, która to normalizuje stężenie cholesterolu we krwi. Warto również pamiętać, że regularne picie soku marchewkowego przyczynia się do rozwoju korzystnej flory bakteryjnej w jelitach. Szczególnie warto mieć to na uwadze w kontekście małych dzieci i niemowląt, ponieważ pozwala im to na kształtowanie się naturalnej odporności.

Gdzie jeszcze może nam pomóc spożywanie marchwi?

Marchewka regularnie włączana do jadłospisu pozwala na uniknięcie takich problemów jak:

  • zapalenie układu moczowego,
  • dysfunkcje żywieniowe u niemowląt,
  • zapalenie skóry,
  • niedokrwistość i niedożywienie,
  • glisty i owsiki.

Marchew to na tyle uniwersalne warzywo, że można je jeść na surowo czy poddawaną obróbce termicznej. Prz tym sprawdza się jako element sałatek, surówek oraz jako sok. To powoduje, że powinna przypaść do gustu większości z nas. To ważne, bo jak pokazał niniejszy tekst marchewka, ma całe mnóstwo właściwości zdrowotnych i warto ją spożywać regularnie.

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *